Kirgistan – Kozorog i Marko Polo

Planinski izazov

Duboko u planinskim masivima centralne Azije, između Kine, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana nalazi se Kirgistan. U ovoj zemlji za „planinske“ lovce, željne avanture, nalazi se jedna od najjačih populacija azijskog kozoroga na svijetu kao i značajna populacija Marko Polo divlje ovce. Naša lovišta smještena su u centralnom lancu Tian-Shan planina na krajnjem istoku zemlje, teško su dostupna i nenaseljena. Ovdje se organizira samo određeni broj lovova godišnje budući da je većina lovišta u područjima Nacionalnih parkova ili Parkova prirode. Bogatstvo divljači je respektabilno, a pored limitiranog trofejnog lova, jedina prijetnja ovoj planinskoj divljači su vukovi i snježni leopardi čija brojnost je stabilna.


Lov na obje vrste, azijskog kozoroga i Marka Polo (Tien – Shan ibex i Ovis ammon polii) počinje iz baznog logora na visini od otprilike 3 000 metara iznad mora. Smještaj je u kolibama ili tradicionalnim šatorima (Jurtama) što je lokalni naziv za srednje-azijske šatore. Svi su opremljeni centralnim grijanjem i pružaju svu potrebnu udobnost za noćni odmor..., lovi se cijeli dan! Gotovo cijeli dan prilikom uspona i promjena pozicija koriste se konji; životinje koje su važne za uspjeh u lovu jednako kao i lovni pratioci. Finalni pristup poziciji za pucanje, naravno podrazumijeva šuljanje i dosta uspona. Hrana je jednostavna, obilna i hranjiva.

Lov na kozoroge u Kirgistanu je vrlo popularan – prvo i najviše jer je cijena vrlo atraktivna, a drugo jer se za tu cijenu dobije "obilje" kvalitetnog planinskog lova uz gotovo 100% garanciju uspjeha u stjecanju dobre trofeje. Lovno putovanje u Kirgistan može se na više načina opisati kao planinska ekspedicija i nezaboravna avantura.

Lovac mora biti fizički dobro pripremljen da bi uvećao šanse za uspjeh, a posebno je važno trenirati gađanje na udaljenosti preko 200 metara. U svakom slučaju Kirgistan Vam može pružiti istinsku avanturu i vrhunski užitak u prirodi i lovu!


Najbolje vrijeme lova: Rujan, Listopad, Studeni i Veljača